Bra att veta

Vi har sammanfattat några tips på förstasidan om vad du kan tänka på när du ska hyra bil. Här går vi in lite mer på djupet med tips och saker att tänka på.

Varför måste jag betala med betal-/kreditkort?

Nästan inga biluthyrare tar emot kontanter när det gäller hyrbilar, detta är för att de vill ha någon form av säkerhet om bilen till exempel skulle bli skadad. När man hämtar sin hyrbil brukar biluthyrningsfirman reservera ett belopp på ditt kort; ofta lika stort som deras självrisk är vid en skadad bil. Det kan vara från cirka 3000 kronor upp till närmare 8000 kronor. Därför kan det vara en god idé att man har lite extra pengar på sitt betalkort. Har man ett kreditkort kan man reservera detta belopp på krediten och eftersom summan inte dras (såvida man inte behöver använda självrisken) kommer det inte påverka dig.

Att hyra bil med barn

Det är givetvis viktigt att barnen sitter säkert oavsett vilken bil man åker, men det kan vara värt att jämföra priser på att hyra bilbarnstolar/babyskydd en extra gång innan du bokar hyrbilen.

I de allra flesta länder är det lag på att barn färdas på ett säkert sätt i bilen. Ofta krävs det någon form av bälteskudde om barnet är under 130-140 cm (för att bältet ska sitta bra). Är barnet under 4 år bör det färdas i en bilbarnstol bakåtvänd.

Något vi har märkt när vi har jämfört priser för att hyra babyskydd, bilbarnstolar och även bälteskuddar är att priserna ofta är ganska höga. Som tur är så har de flesta biluthyrare en maxavgift per hyrestillfälle, vilket är bra om man hyr en längre period.

Är barnen tillräckligt gamla och långa att klara sig med bälteskuddar kan vi dock rekommendera att man tar med sig egna – eller köper någonstans på plats i närheten då hyran för sådana kuddar ofta överstiger kostnaden att köpa helt nya.

Strunta i GPS:en och använd mobilen!

När du reser runt i Europe har du nästan alltid så kallad “fri roaming” vilket innebär att du betalar samma pris för dataanvändningen i mobilen som hemma i Sverige. Med en någorlunda modern mobiltelefon har du en utmärkt uppdaterad GPS i telefonen. Vill du spara mobildata kan du i förväg ladda spara kartor på de områden du tänkt färdas i förväg i din mobil.

Hyran för GPS (i de bilar som det inte redan är integrerat) är ofta ganska dyr och kan du klara dig med din telefon kan du spara pengar som du istället kan använda till bränsle eller något roligare.