Hyrbil Helsingfors flygplats

Det finns totalt 6 biluthyrningsföretag på flygplatsen. Uthyrningsdisken ligger i hallen mellan terminalerna. Företagen som du kan hyra av är Avis, Budget, Europcar, Hertz, Alamo, Thrifty och Sixt.

Helsingfors flygplats heter Vandaa och är belägen cirka 20 km norr om Helsingfors centrum. Flygplatsen är döpt efter den närliggande staden, Vandaa, som ligger endast 5 km från den.

Du kan även boka din bil i förväg och endast hämta nycklarna när du landar. Har du inte haft den möjligheten kan du hyra en bil direkt från disken då du även får chansen att jämföra de tillgängliga priserna. Att hyra in en bil på Helsingfors flygplats är smidigt då du kan direkt ta dig till Finlands huvudstad eller bege dig till ditt nästa resmål.

Här hittar du hyrbilsföretagen på Helsingfors flygplats

Helsingfors flygplats består av två stycken terminaler – T1 och T2. Båda har öppet dygnet runt. Finnair flyger från T2 medan SAS flyger från T1. Var du landar beror helt och hållet på flygbolaget du flyger med.

Flygplatsen är praktiskt uppbyggd. De två terminalerna ligger i samma byggnad då de anslutits med en korridor. Det är inte mer än 300 meter mellan T1 och T2. Receptionen för hyrbilarna är placerad i hallen mellan terminalerna.

Hämta och lämna hyrbilen

Oavsett vilket biluthyrningsföretag du väljer att använda dig av så kan du hämta din bil från flygplatsen. Bilarna finns parkerade utanför terminalerna med direkt anslutning till flygplatsen. En noggrann hänvisning kan du även få från receptionen på flygplatsen

Om Vandaa flygplats

Helsingfors flygplats är den största i Finland . Den byggdes år 1952  och orsaken till att man faktiskt beslöt sig för att bygga den var årets sommar-OS.

Flygplatsen har två terminaler med en gateway dem emellan där du hittar ett rikt utbud av caféer, restauranger, barer och butiker. På Vandaa flygplats kan du även hitta ett apotek, konferenscenter och turistinformation. Likt de flesta andra europeiska flygplatser kan du även utnyttja trådlöst internet. För barnen finns det speciella tillbyggda  lekplatser.

Du hittar även två hotell på flygplatsen – Scandic Gateway Hotel och Hilton Helsingfors-Vantaa Airport Hotel.

Ta sig till och från Helsingfors flygplats

Förutom med hyrbil finns det ytterligare två sätt att ta sig till och från Vandaa, Helsingfors flygplats. Det ena sättet är via tåg och det andra med buss.

Tågen är lokala och går mellan flygplatsen och Helsingfors centrum. Resan tar ungefär 40 minuter. Tågtider, rutter och biljettpriser på HSL:s webbplats.

På flygplatsen kan du köpa biljetter till lokaltågen. Observera att inga biljetter går att köpa på tåget.

Det finns två olika busslinjer mellan Helsingfors och Vandaa. Den ena är fjärrtrafikens linje 615 och den andra är Finnairs City Bus.

Tidtabeller för de tåg- och bussrutterna kan du hitta med hjälp av lokaltrafikens digitala reseplanerare.

Gratis busstransport erbjuds till hotellen i närheten av Helsingfors-Vandaa.  Vid ankomst till Vandaa flygplats stannar bussarna först framför huvudentrén till terminal 1. Ändhållplatsen finner du framför entrén till terminal 2.

Parkering i Helsingfors

Att parkera i Helsingfors med din hyrbil är relativt enkelt. All parkering i centrum är avgiftsbelagd under arbetsdagar. På gatorna i affärscentrum betalar man en avgift även på lördagar. Parkering är tillåten endast på markerade parkeringsplatser.

Det finns två parkeringsavgiftszoner i Helsingfors centrum. Avgifterna ligger på 2–4 euro/timme.

Kontrollera alltid  de avgiftsbelagda tiderna på trafikmärket. En del av parkeringsplatserna i centrum är avgiftsbelagda även söndagar och helgdagar.

Parkeringsavgiften kan betalas på flera olika sätt. Vanligast är det med mynt men det går även att betala i betalningsdosa med mobiltelefon och även kreditkort.

Automaterna returnerar inte några pengar, de tar emot både cent och euro. På vissa platser i centrum kan man betala med kreditkort men det är inte särskilt vanligt.

Helsingfors har mycket att erbjuda. Ha en trevlig resa!

Varför boka via oss?

  • Vi jämför flera biluthyrningsföretag
  • Gratis avbokning 48 timmar innan upphämtning
  • Inga extra avgifter

Om Helsingfors flygplats

IATA: HEL     ICAO: EFHK
Adress: 01531 Vanda, Finland
Kapacitet: 20 850 000 (2018) passagerare per år

Utflyktsmål i närheten av Vandaa flygplats

Den närmaste och mest sevärda staden nära Vandaa flygplats är utan tvekan Finlands huvudstad – Helsingfors. Här kommer det tre tips om sevärdheter i en av nordens vackraste huvudstäder.

Konstmuseet Ateneum

Konstmuseet Ateneum

Konstmuseet Ateneum finner du på Kaivokatu 2 i stadscentrum. Det har öppet varje dag mellan 10:00 – 18:00 förutom vissa bestämda helgdagar. Museet passar alla konstälskare som gärna vill bekanta sig med Finlands stora namn inom konst och skulptur. Museets shop och café kompletterar upplevelsen om man vill ta sig en kopp kaffe eller köpa något som minne från Ateneum.

Sveaborg

Sveaborg

Sveaborg är huvudstadens stora sjöfästning. Dess huvudidé var att skydda staden mot ryssarna. Fästningen byggdes under mitten av 1700-talet. Under den tiden var Finland fortfarande en del av Sverige. Utflyktsmålet är väldigt populärt. Dit åker man båt från hamnen i centrala Helsingfors. Resan tar inte mer än en kvart.

Hagnäs saluhall

Hagnäs saluhall

Hagnäs saluhall är en mysig och genuin byggnad i centrala Helsingfors. Den öppnade sina dörrar år 1914 och har sedan dess erbjudit sina besökare god mat i bottenplanet. Ovanpå finner du Marimekko. Det ovanliga med butiken är att den behållit sitt ålderdomliga utseende.

Kostnader för GPS, bilbarnstol med mera

GPS

Bilbarnstol

Extraförare

Hertz
17 Euro per dygn. Max: 80 Euro per hyrtillfälle.
45 Euro per hyrtillfälle.
Europcar
15 Euro per hyrtillfälle.
31 Euro per hyrtillfälle.
Budget
17 Euro per dygn. Max: 170 Euro per hyrtillfälle.
45 Euro per hyrtillfälle.
5 Euro, max: 50 Euro
Avis
Euro per hyrtillfälle.
60,50 Euro per hyrtillfälle.
Sixt
9 Euro per dygn. Max: 45 Euro per hyrtillfälle.
35 Euro per hyrtillfälle.

Bilbarnstolar, GPS med mera bokas tillsammans med din hyrbil men betalas oftast lokalt på plats hos biluthyrningsfirman när du hämtar din hyrbil.


Trafikregler & att köra bil i Finland

Det är generellt samma regler som i Sverige. Halvljuset ska alltid vara på (som i Sverige) och lämna företräde till spårvagnar. Högsta hastighet på motorväg är 120km/h.

För att få hyra bil i Finland behöver man oftast vara minst 20 år och haft körkort i minst 1 år. Reglerna kan variera hos olika biluthyrningsfirmor.
I Finland har man högertrafik (som i Sverige)
Man får endast prata i mobiltelefon med headset.
Endast parkering på höger sida.
Promillegräns på 0,5 promille (i Sverige är det 0,2 promille).
Barn yngre än 3 år eller kortare än 135 cm måste åka i lämplig barnstol avsedd för barnets vikt och längd.
Sök hyrbil